Tuinheggen – De basis begrijpen

Een tuinhaag is simpelweg een rij struiken die dicht op elkaar staan zodat ze een vaste massa vormen. Of je ze in een formele vorm knipt of ze https://www.haagenzo.nl/ vrij laat groeien, met slechts af en toe snoeien om ze van boven naar beneden dik en bossig te houden, hangt helemaal af van je eigen persoonlijke smaak en de stijl van je tuin.

Laag geknipte heggen van Buxus, Rozemarijn of Lavendel worden gebruikt om bloemperken af te bakenen in de meest formele tuinen in de Europese en Engelse stijl. Hoge hagen, al dan niet gesnoeid, worden vooral gebruikt voor privacy of om de tuin in ‘kamers’ te verdelen.

Het is zeker niet nodig om uw keuze te beperken tot de meest voorkomende vorm van haag, de liguster – laat uw fantasie de vrije loop. Elke bossige struik die bestand is tegen regelmatig snoeien, kan worden gebruikt. Als u van plan bent regelmatig te knippen, zullen degenen met kleinere bladeren er onvermijdelijk minder verminkt uitzien.

Zelfs hoge bomen kunnen worden gebruikt als tuinheggen, zolang ze het constante snoeien kunnen verdragen – taxus en cipres worden vaak gebruikt. Meidoornhagen werken goed met hun takken verweven in ‘mandstijl’ om ze ondoordringbaar te maken. Dit was een gemeenschappelijk kenmerk van het Engelse platteland voorafgaand aan de moderne landbouw die grotendeels tot hun ondergang heeft geleid. In de gemiddelde tuin zijn kleine en middelgrote struiken echter veiliger en minder werk.

Een geknipte ‘tapijthaag’ met het gebladerte van twee of meer verschillende planten die met elkaar verweven zijn, kan een aangenaam effect geven. Je zou Viburnum TInus kunnen combineren met de rode jonge bladeren van Photinia voor een rijk effect.

Om een geknipte tuinhaag te maken, moet u eerst uw grond goed voorbereiden. Plant uw planten vervolgens op een afstand van ongeveer een derde van wat als normaal wordt beschouwd. Plant voor een standaard bakrand ongeveer 30 cm uit elkaar. Voor een kophoge haag van planten zoals Camellia sasanqua plant u uw struiken ongeveer 1 meter uit elkaar. Zet de planten indien nodig vast om de vorm te behouden en water en bemest zoals gewoonlijk.

Het is verleidelijk om de planten zo snel mogelijk tot de gewenste hoogte te laten groeien, maar je moet geduld hebben en de planten bossig houden door hun flanken te snoeien. Als je de struiken in de vroege stadia langwerpig en kaal aan de basis laat worden, zal het moeilijk zijn om ze aan te moedigen om later in te vullen.

Zodra de uiteindelijke hoogte is bereikt, is het een kwestie van knippen. Langzaam groeiende heesters geven vaak het beste eindresultaat dus oefen geduld. Snelgroeiende planten zoals Liguster vereisen veel meer onderhoud en constante discipline om de gewenste resultaten te bereiken.