Grafeen is het volgende materiaal voor elektronica

Onderzoekers hebben de kleinste transistor ter wereld gemaakt door het dunste materiaal ter wereld te gebruiken. Grafeen, het beste vooruitzicht voor elektronische apparaten, slechts één atoom dik en tien atomen breed heeft het mogelijk elektronica gemaakt.

Grafeen werd in 2004 ontdekt door professor Andre Geim en dr. Kostya Novoselov aan de Universiteit van Manchester. Dit één atoom dikke gaas van koolstofatomen is uitgegroeid tot een van de meest besproken onderwerpen in de natuurkunde en materiaalkunde.

Het meest voordelige feit over grafeen is de dikte. De andere eigenschappen, zoals optische transparantie, chemische inertheid en geweldige geleidbaarheid, maken grafeen zeer geschikt voor toepassingen in verschillende elektro-optische apparaten die geleidende maar transparante dunne films vereisen. Onderzoekers zijn van mening dat grafeen de duurzaamheid moet verbeteren en de technologie van potentiële elektronische apparaten die met licht in wisselwerking staan, moet vereenvoudigen.

Grafeen kan worden gesneden in kleine elektronische circuits met individuele transistors die een grootte hebben die gelijk is aan die van een molecuul. Hoe kleiner de afmetingen van transistors, hoe beter ze zullen presteren. Vanwege zijn ongebruikelijke eigenschappen is grafeen een veelbelovend materiaal voor nano-elektronica.

Wetenschappers beschouwen grafeen als een potentiële vervanger voor het vervangen van silicium in toekomstige elektronische apparaten. Het kan een belangrijke rol spelen in de technologische revolutie. Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar grafeen als materiaal voor toekomstige spintronische apparaten, mogelijke componenten van toekomstige computers. Spintronische apparaten zijn die apparaten die gebruik maken van elektronenspin. In huidige elektronische apparaten wordt de lading van elektronen gebruikt om informatie te laten werken. In plaats van de lading kan hiervoor ook de intrinsieke spin van elektronen worden gebruikt. Een aantal van dergelijke apparaten, zoals niet-vluchtig magnetisch willekeurig toegankelijk geheugen (MRAM), hebben hun marktplaats al gevonden in harde schijven met hoge capaciteit